Banta wordpress

WordPress är ett mycket bra script som hjälper tusentals människor att driva webbsidor utan att de behöver kunna något om html eller webbdesign. WordPress gör det möjligt att wpkomma igång med en snygg webbsida på bara några minuter. Allt man behöver göra är att installera WordPress och välja vilket tema man vill använda. Många webbhotell är villiga att hjälpa dig att installera WordPress åt dig om du inte vet hur man gör. Det finns också många webbhotell som är specialiserade på att bara hosta WordPress webbsidor och som optimerar sina servrar för att de skall fungera så bra som möjligt med just WordPress.

Att WordPress är ett så bra verktyg som passar så många innebär tyvärr också att det innehåller en hel del funktioner som de flesta bloggar inte behöver. Funktioner som kan göra din sida mer långsam och som lägger till onödig kod i din HTML kod. Om du är hobby bloggare så spelar detta ofta ingen roll men om du vill göra vad du kan för att ranka så högt som möjligt i Google så finns det en rad saker du bör ta bort för att göra din sida mer effektiv. På denna sida kommer vi att titta lite mer på en rad funktioner som du bör ta bort helt.

Varför du inte skall använda en wordpress.com blogg

Det finns massvis med anledningar till varför du inte skall använda en gratis blogg om du vill tjäna pengar online men den viktigaste är att du inte har samma kontroll som du har när du har en egen blogg. WordPress.com ger dig tillgång till ett visst antal teman och plugin men du får inte full tillgång till att editera all kod som du vill. Om du väljer att istället hosta WordPress själv så har du full tillgång och kan skapa precis den sajt som du vill skapa. Detta kanske inte låter som ett problem. Du kanske tänker att du inte kommer vilja ändra i koden själv utan är nöjd med WordPress som det fungerar när du installera det. Du kommer dock bli förvånad över hur kort tid det tar innan man vill börja ändra på småsaker så att man får precis den webbsida man vill ha. Hosting är numera mycket billigt så jag rekommenderar varmt att du betalar för hosting redan från dag ett om du vill försöka tjäna pengar på din webbsida.

Med detta sagt är det dags att börja titta på funktioner som du bör deaktivera i wordpress.

Emojis

WordPress har sedan en tid tillbaka inbyggt stöd för Emojis. De flesta seriösa sidor behöver inte detta och denna funktion bidrar med en relativt stor mängd ratkod samt onödiga javascript som måste laddas när någon vill se din sida. Om du inte verkligen vill använda emojis så rekommenderar jag att du tar bort denna funktion. Det enklaste sättet att göra detta är genom att ladda ner och installera ett plugin såsom ”Disable Emojis”. Att göra det tar bara några sekunder.

Feeds

Feeds är en mycket bra funktion om du använder WordPress som en blogg. Om du däremot använder det som ett CMS där du mest postar artiklar av mer permanent natur (ie sidor) så  fyller feeds inte särskilt stor funktion och kan tvärtom skapa problem med duplicate content. Om du använder wordpress för att skapa en webbsida som inte är en blogg så rekommenderar jag att du stänger av alla feeds för att ha större kontroll över hur läsare ser ditt material. Du kan göra detta genom att ladda ner ett plugin som heter ”Disable Feeds”

meta name=”generator”

meta name=”generator” är en rad som återfinns i headern på alla sidor som din blogg skapas och som du alltid skall ta bort. Denna fyller ingen funktionen men talar om för hackers vilken version av WordPress du använder. Hackers kan använda denna information för att söka efter och hitta bloggar som innehåller ett visst säkerhetshål. Att behålla denna rad innebär inte bara att du har onödig kod på din webbsida utan den innebär också att ökar risken att din sida bli hackad. Det finns ett flertal plugins som kan ta bort denna rad.

Versionsnummer efter javascript

WordPress visar normalt versionsnumret på de javascript som de använder som en variabel efter namnet på javascriptet. Exempel: dinblogg.com/wp-includes/js/jquerariabeln ?ver=1.11.0 fyller ingen som helst funktion och tar bara onödig plats i koden. Informationen kan i vissa fall utgöra en säkerhetsrisk. Det är därför alltid bäst att använda ett plugin för att ta bort denna information.

<link rel=”profile” href=”http://gmpg.org/xfn/11″>

<link rel=”profile” href=”http://gmpg.org/xfn/11″> är en helt onödig textrad i wordpress headern som jag rekommenderar att man tar bort för renare kod. Det finns inget plugin för att ta bort denna utan du måste själv öppna header filen i Worpress kontrollpanel och ta bort raden manuellt. Om du inte använder pingback funktionen i wordpress så kan du ta bort <link rel=”pingback”…… > raden under denna rad också. Jag tar alltid bort båda dessa rader.

Flera CSS filer

Många teman använder sig av flera olika CSS filer. Detta är mycket ineffektivt och tvingar webbsidan att göra fler anrop innan den kan vissa sitt innehåll. Försök att alltid slå ihop alla css filer till en enda ny fil. Detta är mycket enkelt att göra. Du behöver bara copy pasta all information från alla filer till en målfil. När du har gjort detta måste du ändra så att WordPress åberopar denna fil istället för de andra filerna som den tidigare åberopade. Det finns ett flertal guider online som förklarar exakt hur man gör det.