Bygga egen webbsida till sitt företag

egenforetagareSom egen företagare har man tusen saker och tänka på. En professionell webbsida skall alltid vara en av de saker som du prioriterar högt. En professionell webbsida kan generera nya kunder som hittar dig online och kan avgöra om kunder som har blivit rekommenderade att anlita dig gör det eller inte. Man kan inte längre ha en oseriös webbsida som ser ut som att den gjordes på nittiotalet. Din webbsida måste vara modern och utstråla samma professionalism som ditt företag försöker projektera i resten av sin marknadsföring. Om du har en gammal full webbsida så bör du så snart som möjligt ersätta den med en ny mer modern webbsida.

Vad krävs av en webbsida för ett företag?

En modern webbsida måste som tidigare sagt utstråla professionalism och funktionalitet. Men vad innebär det egentligen. Vad krävs av en modern webbsida för att den skall vara lockande för kunder?
Här nedan kommer vi att titta på några av de viktigaste kvalitéerna som en webbsida måste erbjuda.

  • Fungera på alla webbläsare. Det är mycket viktigt att alla potentiella kunder får samma upplevelse oavsett vilken dator eller webbläsare de använder. Om din webbsida inte fungerar på en viss webbläsare så riskerar du att förlora kunder. Du skall därför pröva din sida i så många webbläsare som möjligt. Varje webbläsare har sina egna svagheter där det kan uppstå problem.
  • Fungera bra på mobila enheter. Folk spenderar mer tid på internet på sina mobiler än de gör på sina datorer. Om din webbsida inte fungerar i telefoner så riskerar du att förlora många kunder. Att dina mobila webbsida är speciellt viktigt för företag som folk anlitar för en snabb lösning på ett problem såsom t.ex. när de letar en rörmokare. Om din webbsida inte funkar men din konkurrents funkar så är det troligt att de ringer din konkurrent.
  • Använder en snygg lugn färgskala som är lämplig för den industri som du är verksam i. Din webbsida skall vara lugn för ögat och göra det så lätt som möjligt för din besökare att hitta den information de behöver
  • Webbsidan skall göra det mycket enkelt att se vilka tjänster ditt företag erbjuder. Det skall även vara lätt att se era priser eller att komma i kontakt med en säljare som kan de göre en offert på det aktuella jobbet,
  • Webbsidans stil skall vara anpassat till den typ av verksamhet ni bedriver. En restaurang webbsida skall inte se ut på samma sätt som webbsidan för ett industriföretag.
  • Webbsidan skall berätta företagets historia och filosofi. Det räcker inte längre bara med att tala om vad man gör utan man måste även tala om hur och varför man strävar efter att vara bäst inom det området.
  • Webbsidan skall vara lättnavigerad

Skall man göra sin webbsida själv eller anlita någon

Nu när vi vet vad som krävs av en modern företagswebbsida så kan vi besvara frågan om man skall bygga webbsidan själv eller om man skall anställa någon annan att göra det. WordPress och andra verktyg har gjort det mycket lätt att göra egna snygga webbsidor och det finns inget som hindrar dig från att göra företagets webbsida själv.

Det finns en lång rad fördelar med detta. Ingen vet lika väl som dig det meddelande som du vill förmedla till dina kunder och ingen annan kan därför skapa en webbsida som lika väl förmedlar detta. Du är också mycket mer kunnig om den bransch du är verksam inom än den webbdesign kommer vara. Du kan med andra ord se till att webbsidan är mer korrekt än vad den kanske skulle vara om den skrevs an någon som inte var insatt i branschen. Dock finns det alltid en risk att texten blir alltför teknisk om den skrivs av en expert och en text av en mindre insatt person kan ibland vara mer informativa för någon som inte vet något alls om ditt företag.

Faktum kvarstår dock att de flesta kan bygga en mycket bra webbsida själva så länge de tar den tid som krävs och är villiga att be om input från andra. Om du väljer att göra webbsidan själv är det väldigt viktigt att du frågar andra vad de tycker om webbsidan och är villig att lyssna på vad de har att säga. Förälska dig inte i ”din” version av webbsidan.

Svårt att hitta tid

Som företagare kan det dock vara väldigt svårt att hitta tiden att bygga en professionell hemsida. Det kan ta relativt mycket tid om man räknar med den tid man använder för att lära sig hur olika saker fungerar och sedan faktiskt bygger webbsidan. Det är inte orimligt att anta att det kan ta 100 timmar att bygga en webbsida innan den är färdig. Om du inte har den tiden är det bättre att anlita en extern webbdesigner. Om du inte har tid att fixa den snabbt själv skall du anställa någon annan. Det kan kosta mycket pengar att ha en halvklar webbsida som skrämmer iväg potentiella kunder.

Nackdelen med att anställa någon är att det kan vara relativt dyrt och att det finns många inom branschen som inte är särskilt duktiga. Titta alltid på tidigare arbeten som personen i fråga har gjort innan du bestämmer dig för att anlita dem. Välj någon vars still du gillar och som du tycker är lämplig för din webbsida.

Om möjligt skall du välja ett webbföretag som specialiserar sig på både SEO och webbdesign. Webbyråer som bara inriktar sig på webbdesign fokuserar ofta på att skapa en snygg webbsida utan att tänka på vad som är praktiskt om du vill ranka högt upp i sökmotorer som Google. Best practice inom webbdesign är inte alltid förenligt med vad en SEO vill se i en webbsida.