Mobilvänlig hemsida

Att skapa en mobilvänlig hemsida är väldigt avancerat, speciellt om alla funktioner och sidor ska anpassa sig perfekt i alla former av mobiler och surfplattor. Det krävs hög kompetens i webbprogrammering och CSS samt många timmars arbete för att få allt på hemsidan att anpassa sig perfekt.

Responsiva teman

När en hemsida är mobilvänlig och anpassar sig bra i mobila enheter så kallas det även för att den är responsiv. Bland alla WordPress teman så är nästan alla nya teman responsiva, vilket innebär att temat, hemsidans skal anpassar sig utefter vilken enhet som används.

Detta innebär att innehållet du skapar till viss del också blir responsivt, i alla fall textinnehållet. Om du däremot laddar upp bilder, kodar tabeller och annat runt omkring texten så kan det bli väldigt konstigt i mobiler.

Alternativ – Välj ett icke responsivt tema

Om du inte vill arbeta med ett responsivt tema så finns det ett antal teman att välja mellan. Ett exempel är WordPress egna tema Twenty Ten som är ett enkelt bloggtema. Temat har en mycket enkel kod och är således bra att experimentera i för att lära dig att ändra saker i CSS. Var dock noga med att kopiera koden du ändrar innan du sparar, för att snabbt kunna få tillbaks utseendet om det skulle bli fel.

Kontrollera din hemsida i mobilen

Det krävs som sagt goda kunskaper i CSS för att man ska kunna göra allt responsivt på en hemsida. Men försök ändå att kontrollera allt du gör i mobiler och att hitta kompromisser där hemsidan ser okej ut både på en dator och i en mobil.

Detta är något du verkligen tjänar på då det är så många som faktiskt använder sina mobiler och surfplattor för att surfa på nätet.